3 recepty na fantastické grilování
Milujete grilování? Potom jistě víte, že základem jsou správná grily. Ty mohou být různých velikostí a mohou být jak plynové, tak i elektrické, nebo na dřevěné uhlí. Ať už máte jakýkoliv, budou se vám hodit tři recepty, se kterými chybu neuděláte.
Grilovaná vepřová krkovice
Jeden z klasických receptů. Maso je ideální před grilováním na pár hodin naložit do směsi kvalitního oleje a čerstvých bylinek a pepře. Potom z marinády vyjmeme, necháme okapat a vložíme na rozpálený gril. Důležité je, aby se maso rychle zatáhlo. Takto grilujeme několik minut a poté otočíme na druhou stranu. Postupujeme stejně. Následně maso dáme na chladnější část grilu a ještě několik minut dopékáme, pokud není stoprocentně hotové. U tohoto mase je třeba dodržet fakt, že by nemělo být růžové. Před podáváním posolíme.
Steak z hovězího roštěnce
Vždy je třeba kvalitní hovězí maso, které je i dobře vyzrálé. Jedině tak máme jistotu, že bude i dostatečně měkké. Takové maso dáme zhruba 30 minut před grilováním ven, aby mělo pokojovou teplotu. Poté ho jenom opepříme, nejlépe hrubým pepřem. Vložíme na rozpálený gril a z každé strany několik minut grilujeme. Ideální úprava je medium, kdy je maso hezky šťavnaté. Po ugrilování ho necháme ještě zhruba 5 minut odpočívat na straně grilu. Poté použijeme hrubozrnnou sůl a můžeme servírovat.
Grilovaný zeleninový špíz
Recept pro všechny vegetariány a vegany. I zde je třeba gril náležitě rozehřát. Mezi tím si nakrájíme zeleninu, a to ideálně cibuli, různé druhy paprik, cuketu, stejně jako se může hodit i kukuřice, lilek, nebo mrkev. Vše napícháme na špejli nebo kovovou jehlu, posolíme, opepříme a vložíme na gril. Poté opékáme, dokud zelenina nezhnědne. Z jehly zeleninu stáhneme do mísy, přidáme trochu kvalitního olivového oleje a konzumujeme třeba s kvalitním a samozřejmě i čerstvým celozrnným pečivem.